De familie Heineken ziet een combinatie met de Zuid-Afrikaanse brouwer SABMiller niet zitten.
Heineken heeft een overnamebod van bierbrouwer SABMiller afgeslagen. Dat meldde het Nederlandse bedrijf zondagavond. Persbureau Bloomberg meldde zondag eerder op basis van ingewijden dat Heineken was benaderd door het van oorsprong Zuid-Afrikaanse SABMiller.
Heineken bevestigde die toenadering met betrekking tot een mogelijke overname van het bedrijf. In overleg met de familie Heineken, die een controlerend belang in de Nederlandse brouwer bezit, werd echter besloten dat zo’n deal niet uitvoerbaar zou zijn.
Familie houdt vast aan zelfstandigheid Heineken
De familie heeft daarbij laten weten ,,het erfgoed en de identiteit van Heineken als zelfstandige onderneming” te willen behouden. De familie en het bestuur van het bedrijf hebben er alle vertrouwen in dat zij voor verdere groei kunnen zorgen. Het bedrijf liet ook nog weten niet van plan te zijn om verdere verklaringen over deze kwestie af te leggen.
Brouwer SABMiller, het moederbedrijf van biermerk Grolsch en de op een na grootste bierbrouwer ter wereld, zou de familie Heineken een aanzienlijk belang hebben geboden in het nieuw te vormen bedrijf.
SABMiller zou zich met de overname van Heineken willen wapenen tegen interesse van Anheuser Busch-InBev, de brouwer van merken als Budweiser, Corona en Stella Artois.
Drie grootste brouwers ter wereld
AB-InBev, de grootse brouwer ter wereld, is ontstaan uit de combinatie van het Belgische Interbrew, Ambev uit Brazilië en de Amerikaanse bierreus Anheuser Busch. Dit concern produceert ongeveer 20 procent van het biervolume in de wereld. Eind 2013 hadden SABMiller en Heineken aandelen van respectievelijk 9,6 procent en 9,3 procent op de mondiale biermarkt, aldus onderzoeksbureau Euromonitor.
SABMiller is traditioneel sterk in Afrika en Azië. Ook Heineken heeft de afgelopen jaren fors ingezet op Azië, onder meer door in 2013 de controle te verwerven over de brouwer Asia Pacific Breweries. Daarnaast heeft Heineken onder meer een sterke positie in Mexico, waar het de tweede brouwer is.
De familie Heineken heeft geen reden om zijn bierbedrijf te verkopen, concludeerde analist Tom Muller van zakenbank Theodoor Gilissen maandag.
"De familie kan als meerderheidsaandeelhouder beslissen: ja of nee. Wat dat betreft is het overzichtelijk", aldus Muller. "Zij willen niet verkopen en dat kan ik me heel goed voorstellen. Heineken is een mooi bedrijf, dat sterk genoeg is om wereldwijd de concurrentie aan te gaan. Bedrijfsmatig lopen de zaken goed en is er geen dwingende reden om te verkopen, waarom zou je het bedrijf dan wegdoen? De familie heeft al veel geld, nu hebben ze ook nog een mooi bedrijf."
Controle over Heineken
De familie Heineken, met als belangrijkste erfgenaam Charlene de Carvalho-Heineken, controleert het beursgenoteerde Heineken NV via geen getrapte constructie. De firma Heineken Holding bezit een belang van net iets meer dan 50 procent in Heneken NV.
Heineken Holding is weer voor ruim 50 procent in handen van L'Arche Green, het persoonlijke investeringsvehikel van de familie Heineken. Verder is de Mexicaanse brouwer Femsa een belangrijke aandeelhouder van Heineken.
Het aandeel Heineken sloot vrijdag op 59,43 euro. Daarmee werd het aandeel dit jaar al 21,5 procent meer waard.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl